Razvoj brenda

Zašto je vašem brendu potrebna jasna svrha?

Sve počinje jednostavnim ali moćnim pitanjem – „Zašto?“

Pre ili kasnije, svi se zapitamo koja je naša svrha? Koji je naš životni zadatak i kakav ćemo trag ostaviti? Da li tu postoji nešto više od samog preživljavanja i potere za trenucima sreće, ushićenosti, živosti?

Vrlo je slično kad govorimo o brendovima. 

Oni koji se značajno izdvajaju, koji su voljeni i uživaju lojalnost kupaca i ambasadora, gotovo sigurno su vođeni veoma jasnom i snažnom svrhom brenda. Onom koja postoji, mimo motiva za profitom. 

Naravno, možete imati sasvim uspešan biznis i bez prevelike spektakularnosti, bez volumena i reputacije onih poput kompanija Apple ili Nike. 

Ali, i tada, što interno, što eksterno, svrha postojanja brenda, vrednosti, kultura, misija i vizija, biće glavni pokretački motori i ono što će vaš brend činiti uspešnim a vaš tim inspirisanim. Ovo će praviti razliku između vas i ostalih, kojima atributi brenda neće biti vođeni ovim kompasom.

Kako to izgleda u praksi?

Primer na koji se svi oni koji detaljno izučavaju koncept brendiranja uporno vraćaju, ali koji i najbolje predstavlja razliku koju ističemo, upravo je način na koji je Apple pozicionirao svoj brend, odnosno, način na koji je Steve Jobs preneo svoju viziju na tim i zajedno sa njima, razmišljao drugačije.

Simon Sinek je, koristeći se konceptom zlatnog kruga, to ovako objasnio:

  • Svi brendovi znaju čime se bave, odnosno poznaju odgovor na pitanje ŠTA rade.
  • Veliki broj brendova zna KAKO to rade i služe se definisanim procesima, procedurama, alatima i taktikama.
  • Samo oni posebni, znaju i jasno artikulišu svoje ZAŠTO, kroz sve dodirne tačke sa kupcima.

Apple, objektivno, nije ništa bolji proizvođač računara od Dell, Toshiba ili HP kompanije. Ništa veća razlika se ne pravi i u poređenju sa Samsung ili Huawei mobilnim uređajima.

Međutim, šta ih toliko razdvaja, pa za računar ili telefon, koji je ponekad čak slabijih performansi od konkurentskih, kupci rado izdvajaju skoro duplo više novca, i ne samo to – kreiraju redove ispred prodavnica?

Vizija. Priča koju korisnici žele da čuju. Ona ih inspiriše i motiviše. Ona ih hrabri da u sebi osmele upravo te specifične karakteristike. Ona nas vraća u kontakt sa ličnim temeljnim vrednostima, donosi značenje i čini da se osećamo bolje u vezi sa sobom, ako biramo proizvode ili usluge Apple kompanije.

*Naravno, ovde govorimo o onima koji rezonuju sa vrednostima i pričom koju ovaj brend ističe u prvi plan. 

Ali, kako su uspeli u ovome?

Jednostavno nisu prodavali to ŠTA rade, niti KAKO to rade. Nisu u prvi plan stavljali svoje proizvode i usluge i govorili o njima i isticali prednosti u odnosu na konkurenciju, uz, CTA  (call to action copy) začinjen nekom specijalnom, vremenski ograničenom, ponudom.

Naprotiv. 

U fokus su stavili ZAŠTO rade to šta rade i ispričali priču daleko veću od računara. Priču daleko veću od nas kao pojedinaca. Podelili su to čemu teže i sa kojom vizijom idu napred. Usput, sasvim sekundarno, suptilno su provukli svoje izvrsne proizvode, kojim otvaraju vrata za sve gorepomenuto. 

Kupci Apple proizvoda, u uređaju više ne traže samo tehničke specifikacije nego rešenja i iskustvo korišćenja uređaja koji obećavaju tu sjajnu viziju jedinstvenosti.

I oni to iznova i iznova uspeju da isporuče. 

Svrha – zašto vaš brend postoji?

Koncept važnosti otkrivanja svrhe brendova, dobio je komercijalni volumen popularnosti zahvaljujući Simon-u Sinek-u i njegovom čuvenom TED govoru, kao i knjigama koje je napisao na ovu temu. Njegova svrha je da inspiriše brendove i pojedince da pronađu svoju.

Da bi svrha postojanja brenda bila adekvatno artikulisana, a potom korišćena kroz strategiju, ona pre svega mora da bude autentična, iskrena, zasnovana na etičkom sistemu i vrednostima kojima je organizacija vođena, a koji inspirišu, ujedinjuju i usklađuju sve zaposlene. 

Mora da krene od najvišeg sprata, od lidera, i da se spušta kroz sve nivoe organizacije, do onih koji su u direktnom kontaktu sa kupcima.

Samo tada, kroz usklađen ceo tim, koji je inspirisan istim vrednostima, vizijom i svrhom postojanja brenda, dolazi do te razlike. 

Tu je tajni začin koji brendove izdvaja i čini sjajnim. 

Comments are closed

Copyright © 2023 Ivy Create