osoba karakter brend

Brend kao osoba

U vreme kad na dnevnim nivou niče velika količina brendova koja se na tržištu pre svega takmiči budžetima za oglašavanje a tek na drugom mestu proizvodima, uslugama i ostalim brend atributima, presudna karta se svodi na autentičnost i potencijal ostvarivanja dublje i značajnije konekcije sa ciljnom grupom.

Lojalnost kupaca ili korisnika je stvar poverenja, sigurnosti, osećaja koji se javlja u kontaktu sa brendom i značenja, odnosno vrednosti koje donosi odabir baš tog brenda.

Jednostavno je tako.

Ako pođemo od sebe i pojednostavimo ove kompleksne koncepte, a zapitamo se zašto smo nekom brendu beskompromisno lojalni dok druge lako menjamo, doći ćemo do zaključka da se gotovo sva motivacija korisnika i odluke za kupovinom svodi na emocije i vrednosti.

Ako razmislimo o svom odnosu sa bliskim prijateljima, ili sa onima sa kojima nam odnos nije najblistaviji, ponovo ćemo doći do zaključka da vremenom zaboravljamo detalje konkretnih situacija, ali da je osećanje koje nosimo iz kontakta sa njima, glavni kompas i merna jedinica toga da li su nam važni ili ne.

Mnogi brendovi su ovo razumeli, ali mnogi su i posegli za trikovima, savetima i alatima koji se u talasima smenjuju na profilima i sajtovima raznih biznis gurua. Rezultat ovoga je da tržište preliva u moru istih ili veoma sličnih brendova i kampanja.

Mnogi će iz ovakvih metoda i strategija vrlo uspešno poslovati neko vreme, možda čak i doživeti rast, ali je jedno sigurno – nikada neće biti voljen brend i imati suštinsku  lojalnost svojih kupaca. 

Zašto?

Zato što se lojalnost kod kupaca budi onda kad se rodi identifikacija sa vrednostima kojima je brend vođen a koji odišu kroz njegov karakter. 

Temeljna brend strategija ne kreira samo konzistentan vizualni identitet, logo, boje i komunikaciju koji rezonira sa ciljnom grupom, kao što se obično pretpostavlja. 

Suština je nekoliko slojeva ispod. 

U svrsi, vrednostima i atributima brenda sa kojima se kupac sreće kroz sve dodirne tačke sa brednom. 

Ovo odvaja one za koje ćemo se vezati od ostalih. To je “nešto” što se u šumu buke tržišta, oglasa i kampanja, ponekad izgubi ili pak ispliva uz pomoć britke autentičnosti. Dobra vest je da to „nešto“ može da se otkrije, artikuliše i strateški pokrene u akciju a donese merljive rezultate.

Da je brend osoba ovako bismo je sagledali:

  • Srce brenda tražimo kroz svrhu, viziju, misiju i vrednosti.
  • Glavu brenda kroz komunikaciju, kulturu, pozicioniranje, kreiranje jedinstvene ponude i diferencijacije od konkurencije.
  • Dok telo brenda vidimo kroz logo, grafičke elemente, vizuale, boje, tipografije, pakovanje i sl.

I zato treba da se zapitamo – da je moj brend osoba, da li bi bila bliska onima kojima je namenjena? Kakva osećanja bi budila kupcima? Kakav bi utisak ostavljala i po čemu bi bila drugačija? Zašto bi je birali pre nekih drugih?

U odgovorima na ovakva pitanja se kriju autentični brend atributi, a potom i svesno kreirana brend strategija motivisana specifičnim potrebama kupca u cilju postizanja merljivih biznis ciljeva.

Comments are closed

Copyright © 2023 Ivy Create