Šta je brend strategija?

Šta je brend strategija?

Danas je trenutak u istoriji sa najvećim rastom tržišta, najvećim brojem novih biznisa. Juče je držao rekord, a po svemu sudeći, sutra će doneti neke nove brojke i neke nove borbe ideja, trendova i brendova.

Zajedno sa ovim vrtoglavim rastom koji traje već nekoliko decenija, rodila se i profesija, koja je tu da pomogne biznisima da izrastu u brendove. Zovemo je Brend Strategija. Jer, nije brend svaki biznis koji se rodi a ni svaki logo koji dizajner pažljivo iscrta ili koji se kupi na Fiverru, brzinski.

Ali, čak i nakon svih ovih godina potrebe za strategijama, ona još uvek zvuči prilično nejasno.

Usput, skupo i kompleksno.

Ne opredeljuje se mnogo biznisa za brend strategiju. A i zašto bi, kad je toliko dobrih i kvalitetnih marketing saveta na dohvat ruke? Quick fix-ovi, tips & tricks metode, kratki how to videi i blueprint e-book sadržaji, svi spremni za brzu i laku primenu. I zaista, ako se ispravno primene, donose neke rezultate. No, problem nastaje, kad shvatimo da rade PRIVREMENO, da su u pitanju flasteri koji maskiraju ranu, a uzrok ni ne detektuju.

Nekim brendovima će ovo biti dovoljno.

Ali, postavlja se pitanje, da li je to dovoljno za VAS?

Velika većina onih koji uslugu brend strategije nude, nedovoljno jasno govore o tome šta je zapravo brend strategija. Kako izgleda proces, koliko traje i šta se dobija kao konkretan rezultat rada.

Često se brend strategija pogrešno doživljava kao niz vizualnih karakteristika, primene logoa na različite kanale komunikacije i materijale koji uključuju promociju, proizvode ili usluge. Često se govori o konzistenciji identiteta kroz sve dodirne tačke sa kupcima. I to jeste jedan deo strategije, ali samo jedan. To je tek pero u krilima vašeg brenda.

Ukratko, u procesu brend strategije pričamo pre svega o svrsi brenda. Koji mu je motiv postojanja, osim profita. Ovo će biti prvi korak u zajedničkom oblikovanju svih ostalih brend atributa.

Zatim sledi precizna analiza pozicije na kojoj se brend tenutno nalazi, a definiše ona na kojoj želimo da bude. Sve što se nađe između ove dve tačke, biće vaša brend strategija. Niz akcija i taktika uz usmerenja zasnovana na brend atributima i specifičnim karakteristikama ciljne grupe, koja će vaš brend dovesti do željenog cilja.

Brend strategija je tu da:

  • Razvije potencijale svrhe brenda
  • Definise misiju i viziju kao kompase pri donošenju svih biznis odluka
  • Razvije vizualnu i karakternu konzistenciju brenda kroz sve kanale komunikacije (sajt, društvene mreže, produkt, prodajna mesta itd.)
  • Definise karakter i ostale atribute brenda
  • Razvije kulturu brenda kojom odiše i interno i eksterno
  • Detektuje stvarne potrebe i probleme ciljne grupe
  • Oblikuje rešenja na autentičan način
  • Razvije jedinstvenu vrednosnu ponudu koju ciljna grupa ne želi da zameni
  • Kreira taktike kojima će izgraditi dugoročno poverenje ciljne grupe
  • Pruži rezilijentnost na sve nove i nepredvidive okolnosti koje tržište donosi

Da, jeste kompleksno, ali to je put koji vas dovodi bliže željenim ciljevima.

Brand Strategy stepenište odnosa sa kupcima

Brend strategija je onaj sastojak koji će vas razlikovati od ostatka konkurencije i pomoći vam da smanjite svoje bužete za marketing, oglašavanje i puku prodaju bez razvijanja autentičnog kontakta sa ciljnom grupom, zbog koje, na kraju dana, brend i treba da postoji.

Uz adekvatnu strategiju, uspećete da popnete svoje postojeće korisnike na lestvici lojalnosti a preciznim akcijama generišete nove, sa daleko većim procentom konverzija.

Saznaj više o procesu

Comments are closed

Copyright © 2023 Ivy Create