Zašto nećete pobediti ako ne znate svoje brend vrednosti?

Svaki naš postupak, odluka i poruka, reflektuje naše vrednosti i uverenja.

Ovo su simboli na osnovu kojih se prepoznajemo i privlačimo. Govore o tome ko smo i za koga smo.

Da li se sećate izreke koju su nam roditelji često ponavljali u periodu odrastanja kad smo postajali osetljivi na mišljenja klinaca iz našeg neposrednog okruženja o nama? 

“Nije važno šta kaže nego ko kaže.” 

Ono što nam je ostalo, kao poruka iza ove izreke, je to da prosto nismo svi za svakoga i da ćemo se deliti, prepoznavati i privlačiti na osnovu vrednosti kojima smo vođeni i atributa kojim odišemo.

I to je sasvim u redu.

Iz ove je usledila “Bolje da me mrze zbog onoga što jesam nego da me vole zbog onoga što nisam”.

Zato glavnu ulogu u predstavi koju zovemo brendiranje, tumače vrednsti. 

Možemo imati sjajnu scenografiju i dosta markantne sporedne glumce, veoma domišljate kostime, ali ako ova uloga ne odigra svoj deo na autentičan način, cela predstava ostaje samo prazna školjka bez bisera. 

Brendiranje je teren emocija. I, većina brendova, koji kreiraju uspešne marketinške kampanje, redovno se služi ovom činjenicom. 

No, ne radi se samo o kampanjama.

Osećaj vaše ciljne grupe, koji se budi u kontaktu sa brendom je reakcija na vrednosti koje se provlače kroz brend atribute.

Vrednosti i njihova značenja za pojedince, su ključ koji otvara vrata iza kojih su svi oni upečatljivi brendovi koji su jasno diferencirani svojom autentičnošću od drugih. Tu su oni za koje smo se vezali i koje volimo. Tu su oni koje preporučujemo, kojima se hvalimo kao kupci a cije proizvode i usluge doživljavamo lično.

Ako se oslanjate na to da pravite najbolji sladoled u gradu ili imate najkvalitetnije treninge za održavanje kondicije, to može da vas održi u poslu, ali vrlo je izvesno da nećete imati nezapamćenu popularnost niti doživeti značajniji rast. Niko vam ne moze garantovati lojalnost kupaca ili klijenata, zato što oni nisu tu samo zbog kvaliteta vašeg proizvoda ili usluge.

Da, to će ulaziti u njihovu računicu na početku, ali ono što će ih zadržati leži u konekciji na mnogo dubljem nivou.

Vrednosti predstavljaju temelje za kreiranje dosledne kulture vaše organizacije, pa istovremeno donose rezultate i interno u krugovima zaposlenih, kao i eksterno među ciljnom grupom brenda. Oni će biti kompas u oblikovanju atributa vašeg brenda, ali i samih proizvoda i usluga, što će rezultovati osećanjima koja se bude u ciljnoj grupi u kontaktu sa vašim brendom.

Tu je meta koju gađamo.

Da ne bi Nike i Apple uvek bili dežurni brendovi za primer, uzmimo recimo IKEA-u.

Oni za sebe kažu da imaju strast za opremanjem domova i inspirativnu zajedničku viziju: da stvaraju bolji svakodnevni život za mnoge ljude. 

IKEA – 8 “core” vrednosti ih voze:

  • Zajedništvo
  • Briga o ljudima i planeti
  • Pristupačnost
  • Jednostavnost
  • Obnavljanje i unapređenje
  • Različitost 
  • Predavanje i preuzimanje odgovornosti
  • Biti lider koji inspiriše primerom svoje prakse

“Ovo, zajedno sa našom jednostavnom poslovnom idejom, vrednostima i kulturom zasnovanom na duhu zajedništva, vodi nas u svemu što radimo.” – IKEA

Da li biste, samo iz vizije brenda mogli da pretpostavite čime se IKEA bavi?

Ne? 

U tome leži snaga skoro svih velikih brendova.

Svaka njihova odluka, postupak i poruka rezonuje sa vrednostima koje su dosledno provukli kroz sve karakterne i vizualne atribute brenda. 

Specifičnost IKEA dizajna potiče iz ideje o takozvanom Demokratskom Dizajnu, koji se zasniva na konceptu razumevanja potreba i kreiranja izvrsnog dizajna nameštaja dostupnog svima. 

U svakoj njihovoj video reklami se oseti upravo ovaj duh, a u svakoj kampanji temelj koji pruža čvrst i dosledan oslonac svim novim, kreativnim i inovativnim projektima i proizvodima koje kreiraju. 

Tako je trenutno IKEA u kampanji  koja se bori za održive izvore energije, smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, deli ideje, podstiče proširenje znanja i svest o značaju očuvanja ugroženih vrsta biljaka i životinja i ljudskim pravima takođe itd. 

U prevodu, biti vođen vrednostima ne predstavlja ograničenja već konstantnu nadogradnju i potencijal za dosezanje nekih sasvim novih visina i pronalaženje novih ciljnih grupa koje će rezonovati a vremenom postajati lojalni kupci i ambasadori, ne samo vašeg brenda, nego misije i vizije sa kojom se identifikuju. 

Brend vrednosti imamo svi, one se ne kreiraju i ne biraju, već prepoznaju, artikulišu i svesno koriste u oblikovanju brend atributa a služe kao kompas u brend strategiji. 

Da li ste otkrili svoje brend vrednosti? 

Be among the first to know.

Comments are closed

Copyright © 2023 Ivy Create